{"vars":{{"pageTitle":"Akademia Leona Koźmińskiego i McDonald’s Polska tworzą studia dualne w obszarze zarządzania w sektorze QSR","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["live"],"pageAttributes":["akademia-leona-kozminskiego","mcdonalds"],"pagePostAuthor":"Marcin Zakrzewski","pagePostDate":"25 lipca 2019","pagePostDateYear":"2019","pagePostDateMonth":"07","pagePostDateDay":"25","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":15235}} }
300Gospodarka.pl

Akademia Leona Koźmińskiego i McDonald’s Polska tworzą studia dualne w obszarze zarządzania w sektorze QSR

McDonald’s uruchomił we współpracy z Akademią Leona Koźmińskiego w Warszawie nowy kierunek studiów przeznaczony dla pracowników sieci. Ma być praktyczny i darmowy.

Efektem współpracy jest uruchomienie wspólnego kierunku studiów licencjackich w obszarze zarządzania w sektorze QSR (restauracji szybkiej obsługi).

Studia są skierowane do pracowników McDonald’s z całej Polski z minimum 3-miesięcznym doświadczeniem w pracy, wykształceniem średnim, lecz bez wykształcenia wyższego. Kandydaci będą wyłonieni w trakcie wewnętrznej rekrutacji, a zajęcia będą darmowe, ponieważ wszystkie koszty kształcenia pokrywa firma w ramach globalnego programu edukacyjnego „Archways to Opportunity”. Studia mają być dla nich szansą na zdobycie wyższych kwalifikacji, które pomogą im w rozwoju kariery w korporacji.

Zarządzanie w sektorze QSR to studia licencjackie, niestacjonarne, realizowane w systemie dualnym, który polega na łączeniu nauki z praktyką w firmie. Ze 1100 godzin zajęć połowa przypada na warsztaty i praktyki w firmie McDonald’s, a połowa na zajęcia i wykłady na uczelni.

„Do stworzenia dobrych programów kształcenia w takim systemie uczelnia potrzebuje silnego partnera, któremu naprawdę zależy na edukacji przyszłej kadry kierowniczej i specjalistów. McDonald’s jest takim partnerem, bo wszędzie na świecie inwestuje w edukację i rozwój pracowników, dlatego jesteśmy dumni, że właśnie ta firma chce wykształcić w naszej uczelni pracowników, którzy w przyszłości obejmą kierownicze stanowiska w sieci restauracji” – mówi prof. Witold Bielecki, rektor ALK.

Wśród treści programowych kursów znajdą się zagadnienia z wielu obszarów m.in.: zarządzania, ochrony środowiska, zarządzania zespołem, marketingu, finansów, IT czy logistyki. Studenci będą się uczyć praktycznych zagadnień, które ułatwią im w przyszłości pracę na kierowniczych stanowiskach. Zajęcia będą prowadzone zarówno przez pracowników naukowych Akademii Leona Koźmińskiego, jak i przez praktyków – specjalistów z McDonald’s. Studenci zdobędą więc niezbędną wiedzę teoretyczną, wzbogaconą o perspektywę biznesową.