Polska w 2018 r. była największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, wynika z opublikowanych w poniedziałek danych Europejskiego Urzędu Statystycznego Eurostat. Unijna produkcja wyniosła 15,2 mln ton, z czego 16,8 proc. mięsa pochodziło na Polskę.
Ok. 70 proc. unijnej produkcji pochodziło z sześciu krajów członkowskich UE: Polski (16,8 proc.), Wielkiej Brytanii (12,9 proc.), Hiszpanii (12,9 proc.), Niemiec (10,4 proc.) oraz Włoch (8.5 proc.).
A new high: EU produced 15.2 million tonnes of poultry meat in 2018 ?
About 70% of the EU production of poultry meat came from six EU Member States: ?? Poland, the ?? United Kingdom, ?? France, ?? Spain, ?? Germany and ?? Italy
➡️ For more information: https://t.co/p6r7J1BChf pic.twitter.com/Or60yRmwMi
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) 25 marca 2019