{"vars":{{"pageTitle":"Chemikalia w popularnych kosmetykach zwiększają ryzyko raka u kobiet. Są nowe badania","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["news"],"pageAttributes":["badania","chemia-gospodarcza","chemia-przemyslowa","kobiety","najnowsze","nowotwory","zdrowie"],"pagePostAuthor":"Amelia Suchcicka","pagePostDate":"18 września 2023","pagePostDateYear":"2023","pagePostDateMonth":"09","pagePostDateDay":"18","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":608050}} }
300Gospodarka.pl

Chemikalia w popularnych kosmetykach zwiększają ryzyko raka u kobiet. Są nowe badania

Ekspozycja na substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS), czyli chemikalia codziennego użytku zwiększają ryzyko zachorowań na raka u kobiet – wynika z najnowszych badań.

Kobiety narażone na różne powszechnie stosowane substancje chemiczne mogą mieć wyższe ryzyko zachorowania na raka jajnika i inne określone rodzaje nowotworów, w tym podwojone ryzyko czerniaka.

Takie dowody przedstawiono w nowych badaniach, finansowanych przez rząd Stanów Zjednoczonych. Wykorzystano dane z Centers for Disease Control and Prevention (CDC).


Zobacz też: Jedzenie ultra przetworzonej żywności grozi udarem i zawałem. Naukowcy apelują


W jakich produktach znajdują się te rakotwórcze substancje?

Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) powiązano z nowotworami hormonalnymi u kobiet, czyli takimi, których rozwój uwarunkowany jest stanem hormonów w organizmie.

Chemikalia często nazywane są „wiecznymi”, gdyż pozostają długotrwale w środowisku. Substancje te znajdują się w wielu produktach gospodarstwa domowego i produktach przemysłowych. Wykorzystuje się je przede wszystkim w produktach odpornych na plamy i ciepło.

Fenole są także powszechnie stosowane w opakowaniach żywności i barwnikach. Znajdują się w środkach czyszczących, tkaninach wodoodpornych, takich jak kurtki przeciwdeszczowe, papierze odpornym na tłuszcz, nieprzywierających naczyniach kuchennych, produktach higieny osobistej, takie jak szampony, nici dentystyczne, lakiery do paznokci i kosmetyki do makijażu oczu.

Uniknięcie kontaktu z PFAS jest prawie niemożliwe, ponieważ chemikalia te są wszechobecne w środowisku. Pozostałości PFAS mogą utrzymywać się w wodzie, glebie, powietrzu i żywności. W Stanach Zjednoczonych substancje te wpływają na około 97 proc. mieszkańców. Zanieczyszczenie wody pitnej w Stanach tymi chemikaliami wynosi 45 proc. – wynika z danych CDC i US Geological Survey.

Zagrożone są tylko kobiety

Badania, opublikowane w Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, nie wykazały podobnych powiązań między tymi chemikaliami a diagnozami raka u mężczyzn. Wydaje się, że w szczególności chemikalia PFAS mogą zakłócać funkcje hormonalne specyficzne dla kobiet, potencjalnie zwiększając ich podatność na nowotwory związane z hormonami, które są znane jako trudne do leczenia.

Co więcej, badanie wykazało różnice w ryzyku zachorowania na raka wśród kobiet z różnych grup rasowych. Podczas gdy związek między PFAS a rakiem jajnika i macicy zaobserwowano głównie u białych kobiet, powiązania między fenolami a rakiem piersi zaobserwowano głównie u kobiet rasy innej niż biała. Chociaż dokładne przyczyny tych różnic pozostają niejasne, nawyki żywieniowe i bliskość zanieczyszczonych źródeł wody mogą być czynnikami przyczyniającymi się do ich powstania.


Chcesz być na bieżąco? Subskrybuj 300Sekund, nasz codzienny newsletter! Obserwuj nas też w Wiadomościach Google.


W badaniu przeanalizowano dane zebrane od ponad 10 tys. osób w ramach programu biomonitoringu CDC, obejmującego lata 2005-2018. Badano wcześniejsze diagnozy raka oraz poziomy PFAS i fenoli w próbkach krwi i moczu. Naukowcy odkryli, że wyższe narażenie na niektóre związki PFAS, takie jak PFDE, PFNA i PFUA korelowało ze zwiększonym prawdopodobieństwem rozpoznania raka, w szczególności czerniaka i raka macicy.

Chociaż badanie nie dowodzi definitywnie, że narażenie na PFAS i fenol bezpośrednio powoduje raka, zdecydowanie sugeruje związek, który wymaga dalszych badań. Naukowcy podkreślają, że pływ różnych PFAS na zdrowie wciąż ewoluuje. Niektóre ich rodzaje zostały już powiązane z rakiem, zmniejszoną płodnością i chorobami nerek.

Czytaj także: