{"vars":{{"pageTitle":"McDonald's zapowiada McPlant - własnego bezmięsnego burgera","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["news"],"pageAttributes":["branza-spozywcza","mcdonalds","przemysl-spozywczy","restauracje","wegetarianie"],"pagePostAuthor":"Daniel Rząsa","pagePostDate":"9 listopada 2020","pagePostDateYear":"2020","pagePostDateMonth":"11","pagePostDateDay":"09","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":70272}} }
300Gospodarka.pl

McDonald’s zapowiada McPlant – własnego bezmięsnego burgera

McDonald’s rozpocznie w przyszłym roku testowanie McPlant, własnego bezmięsnego burgera.

Firma podała, że w ramach testów wprowadzi McPlant na „niektóre rynki” w przyszłym roku.

„McPlant jest wykonany wyłącznie dla McDonald’s, przez McDonald’s”, powiedział Ian Borden z McDonald’s na spotkaniu z inwestorami. „W przyszłości, McPlant może posłużyć do produkcji hamburgerów, substytutów kurczaka czy kanapek”

Wiadomość ta spowodowała, że akcje firmy Beyond Meat, która produkuje roślinne burgery o smaku i konsystencji łudząco przypominające prawdziwe mięso, spadły o 5 proc. zanim ich notowania zostały wstrzymane ze względu na wysoką zmienność.

Beyond Meat współpracował z McDonald’s na niektórych rynkach i spodziewał się szerokiego porozumienia partnerskiego w USA.

Beyond Meat stosuje białko grochu jako główny składnik swoich produktów, takich jak burgery, boczek, tuńczyk czy też jogurt.


Czytaj też: „Mięso”z warzyw przyciąga duże pieniądze. Beyond Meat z inwestycją na 75 mln dolarów


W 2019 roku Burger King wprowadził na rynek Impossible Whopper’a używając roślinnego burgera od startupu Impossible Foods.

W skład Impossible burgera wchodzą m. in. pszenica, olej kokosowy, białka ziemniaka i hem, czyli związek zawierający żelazo i nadający hemoglobinie czerwony kolor.

Nie wiadomo na razie, jaką recepturę będzie mieć McPlant.