{"vars":{{"pageTitle":"Sieć restauracji Jamiego Olivera bliska bankructwa","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["news"],"pageAttributes":["bankructwo","gastronomia","jamie-oliver","rynek-gastronomiczny","wielka-brytania"],"pagePostAuthor":"Zespół 300Gospodarki","pagePostDate":"22 maja 2019","pagePostDateYear":"2019","pagePostDateMonth":"05","pagePostDateDay":"22","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":8803}} }
300Gospodarka.pl

Sieć restauracji Jamiego Olivera bliska bankructwa

Jamie Oliver, brytyjski celebryta kulinarny, zamyka 22 z 25 swoich restauracji. Pracę straci tysiąc osób, piszą Financial Times i  Süddeutsche Zeitung

Oliver jest jedną z kluczowych postaci świata kulinariów na Wyspach. Napisał niezliczoną liczbę książek kucharskich, nagrał niezliczoną liczbę programów telewizyjnych, a swoją marką promował przybory kuchenne, naczynia, przyprawy.

Restauracje przestają działać pomimo zewnętrznego dofinansowania spółki Olivera zarządzającej restauracjami w 2017 r. Dostała wtedy 12,6 mln funtów. Na więcej nie może liczyć, mimo że sieć restauracji wyceniana jest na 200 mln funtów.

Dlaczego restaurator-celebryta nie miał powodzenia w biznesie? Jedna odpowiedź na to pytanie to generalny kryzys rynku restauracji z segmentu casual w Wielkiej Brytanii. Na deptakach w dużych miastach coraz rzadziej robi się zakupy i co za tym idzie coraz rzadziej jada się przy tej okazji obiad.

Jest też druga odpowiedź – Oliver zaczął nastawiać się na turystów i podnosić ceny, nie oferując przy tym korespondującej z nimi jakości.

Ta informacja pojawiła się dziś rano w skrzynkach odbiorczych subskrybentów naszego codziennego newslettera 300SEKUND. Jeśli chcesz się na niego zapisać, kliknij tutaj.