{"vars":{{"pageTitle":"Bruksela zmieni europejskie rolnictwo. KE przyjęła strategię na rzecz ekologicznej produkcji żywności","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["300klimat","news"],"pageAttributes":["bioroznorodnosc","ekologia","europejski-zielony-lad","komisja-europejska","prawo","produkcja-zywnosci","rolnictwo","zmiany-klimatu","zywnosc"],"pagePostAuthor":"Barbara Rogala","pagePostDate":"21 maja 2020","pagePostDateYear":"2020","pagePostDateMonth":"05","pagePostDateDay":"21","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":54507}} }
300Gospodarka.pl

Bruksela zmieni europejskie rolnictwo. KE przyjęła strategię na rzecz ekologicznej produkcji żywności

Komisja Europejska chce przywrócić przyrodzie należne jej miejsce w życiu Europejczyków poprzez nową strategię obrony bioróżnorodności. Strategia dla rolnictwa ma gwarantować sprawiedliwy, zdrowy i zrównoważony system produkcji żywności.

Dwa projekty KE wzajemnie się łączą. Wytyczają krajom członkowskim ambitne cele reform, zgodne z duchem Europejskiego Zielonego Ładu.

“Kryzys związany z COVID-19 pokazał, jak stajemy się bezbronni wobec coraz większej utraty bioróżnorodności i jak ważny dla naszego społeczeństwa jest dobrze działający system żywnościowy. W obu strategiach na pierwszym miejscu stawia się obywatela, zobowiązując się do zwiększenia ochrony obszarów lądowych i morskich, odbudowy zdegradowanych ekosystemów i zapewnienie UE pozycji międzynarodowego lidera zarówno w dziedzinie ochrony bioróżnorodności, jak i budowania zrównoważonego łańcucha żywnościowego” – głosi oświadczenie Komisji Europejskiej.

Chronić bioróżnorodność

Strategia na rzecz bioróżnorodności ma za zadanie zatrzymać degradującą środowisko naturalne eksploatację mórz, lasów, wód, gleb i wszelkich terenów przyrodniczych.

Ma też przyczynić się do budowania odporności na epidemie w przyszłości. Bedzie również częścią ogólnej strategii UE na rzecz wzrostu gospodarczego.

W jej ramach planowane są następujące działania:

Na rzecz bioróżnorodności uruchomione zostaną środki finansowe w wysokości 20 mld euro rocznie – z różnych źródeł, w tym funduszy unijnych, krajowych i prywatnych.

Strategia dla rolnictwa “od pola do stołu”

Częścią wspomnianej strategii dla rolnictwa jest takie przekształcenie europejskiego systemu produkcji i sprzedaży żywności, by najlepiej dostępne były wybory zdrowe. Jednym z elementów strategii jest ulepszenie etykiet. Będą one więc lepiej zaspokajać potrzeby konsumentów w zakresie informacji na temat zdrowej i zrównoważonej żywności.

Działania obejmą przede wszystkim:

Europejscy rolnicy, rybacy i producenci akwakultury otrzymają wsparcie w ramach wspólnej polityki rolnej i wspólnej polityki rybołówstwa. Na ten cel powstaną nowe źródła finansowania i ekoprogramy, które ułatwią stosowanie zrównoważonych praktyk.

Zrównoważony rozwój

Zrównoważony rozwój jako znak rozpoznawczy Europy otworzy nowe możliwości biznesowe. Ma też przyczynić się do dywersyfikacji źródeł dochodów europejskich rolników i rybaków.

Mają one zwiększyć odporność naszych społeczeństw na przyszłe zagrożenia. Wśród nich są pandemie i skutki zmian klimatu, pożary lasów, brak bezpieczeństwa żywnościowego czy ogniska epidemiczne.

Czytaj także;

>>>BNP Paribas: Susza i koronawirus uderzą w rolnictwo i zwiększą ceny żywności

>>>To rolnikom powinno najbardziej zależeć na ochronie klimatu, bo najmocniej odczują zmiany –  wywiad z dr Zbigniewem Karaczunem