Choroby serca, nowotwory, cukrzyca, problemy psychiczne i przedwczesna śmierć – to tylko niektóre z ponad trzydziestu szkodliwych efektów dla zdrowia, spowodowanych spożywaniem ultraprzetworzonej żywności (UPF). To najnowsze wyniki największego na świecie badania na ten temat.
Naukowcy z Australii, USA, Francji i Irlandii dowiedli, że konsumpcja ultraprzetworzonej żywności, czyli UPF, takich jak płatki śniadaniowe, batony białkowe, napoje gazowane, dania gotowe i fast foody, mają bezpośredni związek z 32 szkodliwymi efektami dla zdrowia. Obejmują one śmiertelność, nowotwory oraz zdrowie psychiczne, oddechowe, sercowo-naczyniowe, przewodu pokarmowego i metaboliczne – wynika z artykułu opublikowanego przez czasopismo The BMJ.
Wyniki badania, w którym wzięło udział prawie 10 milionów osób sugerują, że dieta bogata w UPF jest związana przede wszystkim z większym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego i zaburzeń psychicznych.
Ultra-przetworzone produkty spożywcze przechodzą przez liczne procesy przemysłowe i często zawierają barwniki, emulgatory, aromaty i inne dodatki. Produkty te często zawierają duże ilości cukru, tłuszczu i soli.
UPF zwiększa ryzyko chorób i śmierci
Analiza udowodniła, że większe spożycie UPF było związane z około 50 proc. większym ryzykiem zgonu z przyczyn związanych z chorobami serca, od 48 do 53 proc. większym ryzykiem zaburzeń lękowych i powszechnych zaburzeń psychicznych, oraz 12 proc. większym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Dowody wskazywały również, że spożywanie UPF wiązało się z 21-proc. większym ryzykiem zgonu z dowolnej przyczyny, 40 do 66 proc. większym ryzykiem zgonu z przyczyn związanych z chorobami serca, otyłością, cukrzycą typu 2 i problemami ze snem, a także 22 proc. większym ryzykiem depresji.
Zobacz też: Jedzenie ultra przetworzonej żywności grozi udarem i zawałem. Naukowcy apelują
Istniały również dowody na związki między UPF a astmą, zdrowiem przewodu pokarmowego, niektórymi nowotworami i czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego, takimi jak wysokie poziomy tłuszczów we krwi i niskie poziomy „dobrego” cholesterolu – chociaż badacze ostrzegali, że dowody na te związki są ograniczone.
W krajach takich jak Wielka Brytania i Stany Zjednoczone średnia dieta składa się w połowie z żywności ultraprzetworzonej. W przypadku biedniejszych środowisk UPF może stanowić nawet 80 proc. diety.
Naukowcy podkreślili: „czas, aby agencje ONZ, we współpracy z państwami członkowskimi, opracowały i wdrożyły konwencję ramową dotyczącą ultraprzetworzonej żywności analogiczną do konwencji dotyczącej tytoniu.”