{"vars":{{"pageTitle":"Europejczycy wciąż wyrzucają żywność do kosza. Polska wypada niewiele lepiej od średniej","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["300klimat","news"],"pageAttributes":["branza-spozywcza","jedzenie","marnotrawstwo","marnowanie-zywnosci","najnowsze","rolnictwo","zywnosc"],"pagePostAuthor":"Kamila Wajszczuk","pagePostDate":"2 października 2023","pagePostDateYear":"2023","pagePostDateMonth":"10","pagePostDateDay":"02","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":609877}} }
300Gospodarka.pl

Europejczycy wciąż wyrzucają żywność do kosza. Polska wypada niewiele lepiej od średniej

Europejczycy wyrzucają ponad 130 kilogramów odpadów żywnościowych rocznie. Polacy tylko niewiele mniej. Najwięcej żywności trafia do kosza w gospodarstwach domowych.

Przedostatni dzień września to Międzynarodowy Dzień Świadomości na temat Strat i Marnowania Żywności. Według ONZ, około 17 proc. żywności na świecie jest marnowana.

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) uważa, że powinniśmy dążyć do ograniczenia strat w tym obszarze. Powinno to pomóc w zwiększeniu dostępności żywności, ale też w ograniczeniu negatywnego wpływu sektora na klimat.

Mieszkańcy Unii Europejskiej wyrzucają rocznie 131 kilogramów odpadów żywnościowych. Łącznie w 2021 roku w UE wyrzucono 58,4 milionów ton zarówno jadalnych, jak i niejadalnych odpadków żywnościowych. Dane na ten temat podał Eurostat.

Odpady żywnościowe to każda żywność, która została wprowadzona do łańcucha dostaw żywności, a następnie została z niego usunięta lub wyrzucona. A także taka, która na końcowym etapie konsumpcji została ostatecznie wyrzucona.

Kto wyrzuca najwięcej żywności?

Najwięcej tego typu odpadów – bo aż 54 proc. – pochodziło z gospodarstw domowych. Wyrzuciły one aż 70 kg żywności na mieszkańca.

Pozostałe 46 proc. stanowiły odpady generowane w górę łańcucha dostaw żywności: 21 proc. w grupie produkcji produktów spożywczych i napojów (28 kg), 9 proc. w restauracjach i usługach gastronomicznych (12 kg), 9 proc. w produkcji podstawowej (11 kg) i 7 proc. w handlu detalicznym (9 kg) – czytamy w komunikacie.

Rok wcześniej wartości były niemal identyczne. W Unii wyrzucono 130 kilogramów odpadów żywnościowych na mieszkańca.

Dane dla samej Polski są dość podobne do tych dla całej UE. W 2021 roku wyrzuciliśmy 113 kilogramów odpadów żywnościowych, a w 2020 roku – 112 kilogramów.

Za największą część – 61 kilogramów w 2021 roku – odpowiadały gospodarstwa domowe. Przetwarzanie, czyli produkcja gotowej żywności i napojów, odpowiadało za 21 kilogramów, a produkcja rolna za 17 kilogramów. Handel i gastronomia wyrzuciły w Polsce odpowiednio 9 i 5 kilogramów na mieszkańca w 2021 roku.

Polecamy także: