Marnowanie żywności to globalny problem. W Polsce, w porównaniu z innymi europejskimi krajami, nie jest z tym najgorzej. Ale 70 kg wyrzuconej żywności na osobę rocznie nie może cieszyć.
ONZ alarmuje, że marnowanie żywności pozostaje globalnym problemem. Gospodarstwa domowe na wszystkich kontynentach w 2022 r. marnowały ponad 1 mld posiłków dziennie. Podczas gdy 783 mln ludzi cierpiały z powodu głodu, a jedna trzecia ludzkości zmagała się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego.
Najwięcej wyrzucają gospodarstwa domowe
Ponad 1 mld ton odpadów żywnościowych (łącznie z niejadalnymi częściami) przekłada się na 132 kg na osobę i niemal jedną piątą wszystkich dostępnych dla konsumentów produktów spożywczych. Spośród ogólnej ilości marnotrawionej żywności w 2022 roku, 60 proc. miało miejsce na poziomie gospodarstw domowych. Usługi gastronomiczne odpowiadały za 28 proc., a handel detaliczny za 12 proc.
– To nie tylko główny problem rozwojowy. Skutki takich zbędnych marnotrawień generują znaczne koszty dla klimatu i natury. Dobra wiadomość jest taka, że wiemy, że jeśli kraje będą priorytetowo traktować ten problem, mogą znacząco zmniejszyć straty i marnotrawienie żywności, ograniczyć wpływ na klimat i straty ekonomiczne oraz przyspieszyć postępy w realizacji globalnych celów – wskazuje Inger Andersen, dyrektor Wykonawcza Programu Środowiska ONZ (UNEP).
Według ONZ marnowanie żywności generuje od 8 do 10 proc. rocznych emisji gazów cieplarnianych na świecie. Czyli niemal 5 razy więcej niż sektor lotniczy.
Nie tylko bogate kraje
Jednocześnie, jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych, marnowanie żywności to nie tylko problem „bogatych krajów”. Poziomy marnotrawienia żywności w gospodarstwach domowych różnią się średnio o zaledwie 7 kg na osobę między krajami wysoko rozwiniętymi, krajami o średnich dochodach wyższych i krajami o średnich dochodach niższych.
Kto w największym stopniu wyrzuca żywność? W skali globalnej najwięcej żywności marnuje się w północnej Afryce. Tu rekordzistą jest Egipt, gdzie wyrzuca się aż 977 kg żywności na osobę rocznie.
Chcesz być na bieżąco? Subskrybuj 300Sekund, nasz codzienny newsletter!
Jak tłumaczy ONZ, kraje o cieplejszym klimacie generują więcej odpadów żywnościowych na osobę w gospodarstwach domowych. Wynika to z większego spożycia świeżych produktów spożywczych z dużymi częściami niejadalnymi oraz braku solidnych łańcuchów chłodniczych.
Natomiast obszary wiejskie zazwyczaj marnują mniej jedzenia. Bo w takich miejscach mieszkańcy reszki żywności dają zwierzętom domowym, bydłu oraz/bądź składują w kompostownikach.
Marnowanie żywności w Europie
Jeżeli chodzi o Europę, to na Starym Kontynencie najwięcej żywności w 2022 r. zmarnowała Portugalia. Było to 170 kg na osobę. Z drugiej strony najmniej żywności wyrzucali Bułgarzy – 30 kg na osobę. W Polsce było to 70 kg na osobę. Podobnie jak w innych krajach, najwięcej żywności marnowały gospodarstwa domowe w porównaniu do gastronomii czy miejsc sprzedaży detalicznej żywności.
Jak podkreśla ONZ, ponieważ problem jest duży, potrzeba większych, skoordynowanych działań na wszystkich kontynentach i w łańcuchach dostaw. Większa liczba krajów G20 powinna mierzyć marnotrawienie żywności i pracować nad celami zrównoważonego rozwoju. Wszystko po to, żeby żwyność trafiała do ludzi a nie na wysypiska odpadów.