{"vars":{{"pageTitle":"Ukraina eksportuje tyle żywności, co przed wojną. Ale kryzys może powrócić","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["news"],"pageAttributes":["eksport-zywnosci","kryzys-zywnosciowy","najnowsze","unia-europejska","wojna-w-ukrainie","zboze"],"pagePostAuthor":"Emilia Siedlaczek","pagePostDate":"25 października 2022","pagePostDateYear":"2022","pagePostDateMonth":"10","pagePostDateDay":"25","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":376545}} }
300Gospodarka.pl

Ukraina eksportuje tyle żywności, co przed wojną. Ale kryzys może powrócić

Polska odegrała ogromną rolę w przywróceniu eksportu ukraińskiej żywności do poziomu sprzed wojny, ocenia PAP unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski.

Udało się przywrócić ukraiński eksport (żywności) do poziomu sprzed wojny. Stało się to m.in. dzięki „korytarzom solidarnościowym”. Polska odegrała w tym ogromną rolę, usprawniając przepływ towarów przez granice i dostarczając środki transportowe. Do tego w drugim etapie doszło otwarcie portów czarnomorskich dzięki inicjatywie ONZ i Turcji – powiedział Wojciechowski.

Jak mówił, obecnie chwili eksport odbywa się płynnie, choć oczywiście istnieją obawy. Rosja kontynuuje agresję, niszcząc potencjał rolniczy Ukrainy.

Jest pewność, że produkcja rolnicza na Ukrainie znacznie spadnie: część terytoriów jest wciąż okupowanych, a gdzie indziej rolnicy ukraińscy pod bombami nie są w stanie wyprodukować tyle, ile produkowali wcześniej. To może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe w przyszłości – dodał komisarz UE.

Wyraził jednak zadowolenie, że udało się pomóc Ukrainie w usprawnieniu eksportu żywności. Jest on wyjątkowo ważny z punktu widzenia światowego bezpieczeństwa żywnościowego.

Poszło to lepiej, niż się spodziewaliśmy. W marcu Ukraina, która powinna eksportować 5-6 mln ton zboża, eksportowała tylko 200 tys. ton tuż po rozpoczęciu rosyjskiej agresji. Teraz to wróciło do przedwojennego poziomu i jest to duży sukces – podsumował Wojciechowski.

Skokowy wzrost wpływów z eksportu polskiej żywności. Większość produktów trafia na rynek UE