{"vars":{{"pageTitle":"Przez ceny składników wzrosną też ceny pączków w tłusty czwartek","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["news"],"pageAttributes":["ceny-energii","ceny-zywnosci","cukiernictwo","inflacja","najnowsze","paczki","tlustyczwartek"],"pagePostAuthor":"Emilia Siedlaczek","pagePostDate":"14 lutego 2023","pagePostDateYear":"2023","pagePostDateMonth":"02","pagePostDateDay":"14","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":488170}} }
300Gospodarka.pl

W tłusty czwartek w cukierni za pączka zapłacimy około 4-5 zł. To przez ceny składników

Koszt surowców do produkcji pączków jest o 20-30 proc. wyższy niż w ubiegłym roku – ocenili eksperci z Banku BNP Paribas. Jak przekazali, w cukierniach można spodziewać się pączków po 4-5 zł, a w tych rzemieślniczych powyżej 10 zł.

Eksperci z Banku BNP Paribas we wtorek przypomnieli, że według danych GUS spożycie wyrobów cukierniczych rośnie z roku na rok.

W 2021 r. przeciętna konsumpcja wyniosła 280 g na osobę miesięcznie. W poprzednich latach w tłusty czwartek Polacy spożywali średnio 2,5 pączka na osobę, czyli ok. 750-1000 kcal – napisano w komunikacie.

Dodano jednak, że wzrosty cen surowców rolnych i energii są rekordowe. Także ze względu na wysoką inflację konsumenci mogą w tym roku decydować się na ograniczenie zakupu słodkości albo wybór pączków i faworków z niższej półki cenowej.

Koszty rosną, więc i ceny pączków będą wyższe

Analityczka sektora Food&Agri w BNP Paribas Weronika Szymańska wskazała, że wzrosty cen składników przekładają się na wzrost kosztu surowca do produkcji pączków. To o około 20-30 proc. więcej rok do roku, w zależności od przepisu i jakości stosowanych materiałów.

Do tego dochodzą rosnące koszty pracy, opakowań, transportu, a przede wszystkim kluczowej dla branży energii – dodała Szymańska.

Analitycy banku wskazali, że od lutego 2022 r. średnie ceny mąki pszennej typ 500 pakowanej w worki wzrosły o 12 proc. Jajka podrożały średnio o 55 proc., mleko o 12-20 proc. Natomiast masło w porównaniu z lutym 2022 r. jest tańsze o około 13 proc., a względem początku 2023 r. o około 20 proc.

W 2022 roku o 105 proc. wzrosły ceny cukru. Zdaniem ekspertów przełoży się to na wzrost kosztów produkcji nadzienia do pączków. Ceny oleju rzepakowego rafinowanego wzrosły o ok. 18 proc. w skali roku; olej, na którym smażone są pączki, może stanowić nawet 45 proc. kosztów surowca – stwierdzili.

Jak podali, choć dyskonty będą zachęcały cenami najprostszych pączków w okolicach złotówki, to w piekarniach nie powinny dziwić po 4-5 zł, a tych z cukierni rzemieślniczych po ponad 10 zł za sztukę.

Czytaj także: