{"vars":{{"pageTitle":"Wysokie ceny żywności na świecie. Niemal 30% wzrostu w 2021 roku","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["news"],"pageAttributes":["ceny-zywnosci","fao","inflacja","rolnictwo","surowce-spozywcze","zywnosc"],"pagePostAuthor":"Zespół 300Gospodarki","pagePostDate":"6 stycznia 2022","pagePostDateYear":"2022","pagePostDateMonth":"01","pagePostDateDay":"06","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":242446}} }
300Gospodarka.pl

Wysokie ceny żywności na świecie. Niemal 30% wzrostu w 2021 roku

Indeks światowych cen żywności wyniósł w grudniu 133,7 punktu. To o 23,2 proc. więcej, niż rok wcześniej – podała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Indeks FAO w grudniu nieznacznie spadł wobec listopada (o 1,2 punktu), ale względem grudnia 2020 r. był wyższy o 25,1 punktu. Średnio w całym poprzednim roku indeks wynosił przeciętnie 125,7 pkt i był większy o 27,6 pkt wobec stanu rok wcześniej.

Przeliczając to na zmianę w procentach taki odczyt indeksu oznacza, że w ubiegłym roku ceny żywności na świecie wzrosły średnio o 28,1 proc.

FAO, czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, co miesiąc bada zmiany cen na głównych światowych rynkach żywności.

Według danych za grudzień w ciągu ostatniego miesiąca 2021 roku odnotowano spadki we wszystkich kategoriach żywności, poza produktami mlecznymi. Ale w przekroju całego roku wzrost cen jest wszędzie dwucyfrowy.

Indeks cen olejów roślinnych w porównaniu z listopadem – kiedy to ceny w tej kategorii zanotowały rekordowy poziom – spadł o 3,3 proc. Główny powód to niższe ceny oleju palmowego i słonecznikowego. FAO zwraca jednak uwagę, że średnioroczny wzrost cen olejów roślinnych wyniósł aż 65,8 proc.

Ceny zbóż także spadły, w grudniu o 0,6 proc., ale średnio w roku wzrosły o 27,2 proc., a ich indeks był najwyżej od 2012 r.
Najbardziej rosły ceny kukurydzy i pszenicy o – odpowiednio – 44,1 proc. i 31,3 proc. Jedynym głównym zbożem, które potaniało w poprzednim roku, był ryż. W jego przypadku średnia cena spadł o 4 proc. względem poziomu z 2020 r.

Drożejąca baranina, wołowina i drób odpowiadają za niemal 13-proc. średni wzrost cen mięsa. Taniała jedynie wieprzowina ze względu na mniejszy import do Chin. W samym grudniu indeks w tej kategorii nieznacznie spadł w porównaniu z listopadem, ale względem grudnia 2020 r. był o 17,4 proc. wyżej.

W ostatnim miesiącu roku lekko potaniał cukier. Powody, jakie wymienia FAO, to wzrost obaw o wpływ nowego wariantu Omikron na rozwój pandemii. Do tego osłabił się brazylijski real (Brazylia to jeden z największych producentów cukru na świecie) i potaniał etanol, do produkcji którego wykorzystywany jest cukier. To wszystko przełożyło się na spadek o 3,1 proc. w ciągu miesiąca. Ale średni wzrost w całym roku wyniósł aż 37,5 proc., a indeks urósł do poziomu nie notowanego od pięciu lat.

W grudniu podrożały natomiast produkty mleczne – o 1,8 proc. w porównaniu z listopadem i 17,4 proc. wobec grudnia 2020 r. Średnio w całym roku ceny rosły o 16,9 proc. Był to efekt utrzymującego się wysokiego popytu z Azji przy ograniczonych dostawach od największych producentów.

Kształtowanie się światowych cen produktów rolnych może być sygnałem, jak będą się zachowywać ceny żywności, które konsumenci będą płacić w sklepach. W Polsce żywność stanowi główną część tzw. koszyka inflacyjnego, więc zmiany jej cen mogą mieć duży wpływ na wielkość inflacji.

Inflacja w listopadzie najwyższa w tym wieku. Zobacz, co podrożało najbardziej