{"vars":{{"pageTitle":"MRiRW: Nie ma braków jaj na rynku, a ceny rosną z dwóch powodów","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["news"],"pageAttributes":["ceny-jajek","chow-klatkowy","jajka","kury","najnowsze","ptasia-grypa","sklepy","wielkanoc-2025","zywnosc"],"pagePostAuthor":"Zespół 300Gospodarki","pagePostDate":"14 marca 2025","pagePostDateYear":"2025","pagePostDateMonth":"03","pagePostDateDay":"14","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":737905}} }
300Gospodarka.pl

MRiRW: Nie ma braków jaj na rynku, a ceny rosną z dwóch powodów

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprzecza doniesieniom dotyczącym braków jajek na polskim rynku. I wyjaśnia, że ewentualnie występować mogą problemy z zakupem jaj pochodzących z chowu „na wolnym wybiegu”, co może być efektem działań sieci handlowych, które ze swojej oferty wycofały tego typu produkt.

Resort rolnictwa tłumaczy przy tym, że grypa ptaków jest chorobą obecną w Polsce przez cały rok i stanowi dla kur pozostających poza kurnikami śmiertelne zagrożenie. I dlatego chów klatkowy jest formą hodowli bezpieczniejszą dla ptaków i dającą większe możliwości uzyskania tańszych jaj, bez ryzyka związanego z przenoszonymi m.in. przez dzikie ptactwo i gryzonie wirusami chorób wyniszczającymi całe stada drobiu.

Wzrost liczby kur odnotowany przez Główny Urząd Statystyczny (GUS) na początku tego roku pokazuje, że branża zareagowała zarówno na zwiększony popyt, jak i na konieczność odbudowy stad kur niosek. Informacje o ewentualnych brakach dotyczyć mogą jaj z wolnego wybiegu i ten problem może narastać – zastrzega Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

A co z cenami jajek? Tu resort tłumaczy, że tradycyjnie wzrastające ogniska grypy ptaków i okresy przedświąteczne mają wpływ na wyższe ceny jaj.

Dotyczy to całego rynku Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej na przełomie lutego i marca tego roku średnia cena jaj w zakładach pakowania była o 13,1 proc. wyższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego – czytamy w komunikacie MRiRW.

Zgodnie z danymi Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego w Polsce wielkość produkcji jaj konsumpcyjnych kształtuje się w granicach 550-560 tys. ton rocznie.

Jednocześnie Polska od lat jest eksporterem jaj konsumpcyjnych – do zagranicznego odbiorcy trafia ok. 40 proc. krajowej produkcji. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w roku 2024 r. wyeksportowaliśmy 238,6 tys. ton jaj o wartości 471,9 mln euro, co oznacza wzrost o 7,5 proc. w stosunku do roku 2023.

Polecamy też: