{"vars":{{"pageTitle":"Polacy oszczędzają na zakup spożywczych. Ale i tak w Wielkanoc co piąty wyrzuci nadmiar jedzenia","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["news"],"pageAttributes":["ceny-zywnosci","najnowsze","oszczedzanie","produkty-spozywcze","wydatki","zywnosc"],"pagePostAuthor":"Zespół 300Gospodarki","pagePostDate":"28 marca 2024","pagePostDateYear":"2024","pagePostDateMonth":"03","pagePostDateDay":"28","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":699080}} }
300Gospodarka.pl

Polacy oszczędzają na zakup spożywczych. Ale i tak w Wielkanoc co piąty wyrzuci nadmiar jedzenia

Blisko 80 proc. Polaków oszczędza na zakupach spożywczych. Ale jednocześnie 17 proc. badanych przyznaje, że podczas świąt wielkanocnych marnuje się żywność, która potem jest wyrzucana do kosza.

Badanie UCE Research i Grupy Offerista pokazuje, że 76,1 proc. Polaków na co dzień szuka sposobów na oszczędzanie podczas zakupów spożywczych. Najczęściej robią to osoby z miesięcznym dochodem netto w przedziale 1000-2999 zł, 3000-4999 zł oraz mniej niż 1000 zł.

– W moim przekonaniu, obecnie blisko 80 proc. Polaków oszczędza na zakupach żywnościowych głównie z powodu wysokiej inflacji. Aspekt niemarnowania żywności często jest postrzegany wyłącznie przez pryzmat finansowy. Chodzi o niewyrzucanie jedzenia, za które trzeba było wcześniej zapłacić – mówi Robert Biegaj, współautor badania i ekspert rynku retailowego z Grupy Offerista cytowany w komunikacie.


Bądź na bieżąco z najważniejszymi informacjami subskrybując nasz codzienny newsletter 300Sekund! Obserwuj nas również w Wiadomościach Google.


– Jednak tę zasadę konsumenci zazwyczaj łamią w dwóch okresach – Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Wówczas trwonienie artykułów spożywczych, a przez to również pieniędzy, mocno przybiera na sile. Jest to związane z tym, że Polacy chcą mieć wszystkiego pod dostatkiem, szczególnie gdy zapraszają gości. Często nie dostrzegają faktu, że kupują za dużo produktów, które finalnie lądują w koszu na śmieci – dodaje Biegaj.

Mimo oszczędzania na co dzień, 17,1 proc. badanych przyznaje, że podczas świąt wielkanocnych marnuje się w ich domach żywność. Do marnowania żywności przyznają się głównie osoby uzyskujące ponad 9000 zł netto miesięcznie, mniej niż 1000 zł oraz 7000-8999 zł.

Zdaniem Roberta Biegaja Polacy nie chcą przyznać się do marnowania jedzenia, zwłaszcza w kontekście wysokiej inflacji.

– Wyrzucanie jedzenia po świętach to problem, który dotyczy przede wszystkim mieszkańców wsi i małych miast. Można to wyjaśnić tym, że często sami produkują żywność i nie jest im aż tak bardzo szkoda jej wyrzucać, bo nie kupują jej w sklepach – podsumowuje Biegaj.

Polecamy: