{"vars":{{"pageTitle":"Polska Rada Winiarstwa: Utrzymanie zakładów produkcyjnych i miejsc pracy może być wielkim wyzwaniem","pagePostType":"post","pagePostType2":"single-post","pageCategory":["live"],"pageAttributes":["covid-19","koronawirus","pandemia","pandemia-koronawirusa","polska","produkcja","przemysl-spozywczy","rolnictwo","sars-cov-2","winiarstwo","wino"],"pagePostAuthor":"Zespół 300Gospodarki","pagePostDate":"19 marca 2020","pagePostDateYear":"2020","pagePostDateMonth":"03","pagePostDateDay":"19","postCountOnPage":1,"postCountTotal":1,"postID":44589}} }
300Gospodarka.pl

Polska Rada Winiarstwa: Utrzymanie zakładów produkcyjnych i miejsc pracy może być wielkim wyzwaniem

Utrzymanie zakładów produkcyjnych i miejsc pracy może być w tym roku wielkim wyzwaniem – przyznają szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

„Rok 2020 jest niezwykle trudny dla branży winiarskiej. Zaczął się od podwyżki akcyzy, zapowiedziano wprowadzenie opłat od sprzedaży alkoholi w małych opakowaniach i do tej pory nie wiemy jakie będą ostateczne decyzje w tej sprawie, a teraz bezprecedensową sytuację na rynku wywołuje koronawirus. Warunki są wyjątkowo niestabilne” – mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Wzrost cen – jak prognozują eksperci związani z branżą winiarską – wydaje się nieunikniony.

„Najbardziej ucierpi kanał HoReCa  z uwagi na odwołanie praktycznie wszystkich spotkań firmowych i towarzyskich. W tym kanale ceny produktów raczej spadną, bo firmy będą walczyć o przetrwanie” – mówi Grzegorz Bartol, wiceprezes firmy Bartex.

>>> Czytaj także: Tak koronawirus uderzył w polskie firmy. Właściciel Lancerto: „W jednej chwili została zahibernowana cała firma. Sytuacja bez precedensu”