Rynek suplementów diety znacząco się rozwija i w ciągu kilku lat jego wartość ze 140 mld USD wzrosła do 210 mld USD. Jednocześnie należy zdawać sobie sprawę, jak zmiany klimatyczne mogą wpływać na dostępność składników i powodować nawet 30% wahania plonów.
Trendy w surowcach wykorzystywanych w produkcji suplementów
Branża zajmująca się produkcją suplementów diety notuje znaczący wzrost. Roślinne składniki stają się coraz popularniejsze. Dotyczy to między innymi ashwagandhy oraz spiruliny. Ponadto wzrasta popyt na probiotyki czy symbiotyki, a także suplementy personalizowane, które dostosowuje się do stylu życia. Na rozwój wpływa także biotechnologia. Dzięki wykorzystaniu nauki mogą być produkowane, np. kapsułki o kontrolowanym uwalnianiu, a nawet Omega-3 w proszku. Nie można jeszcze zapominać, że strategie firm obejmują dywersyfikację dostawców, ale też pod uwagę trzeba wziąć zrównoważony rozwój, choćby wykorzystujący produkcję ekologiczną.
Składniki, z których produkuje się suplementy diety podlegają szczegółowej weryfikacji oraz standaryzacji. Są regulowane zarówno przez rozporządzenia wewnętrzne obowiązujące w Polsce, jak i dyrektywy Unii Europejskiej. Trzeba wiedzieć, że witaminy, a także foliany muszą mieć formę chemiczną zatwierdzoną przez Unię Europejską. Dotyczy to także minerałów, w tym cytrynianów oraz glukonianów. W suplementach na szeroką skalę stosuję się l-argininę i l-lizynę, które podlegają Rozporządzeniu Ministra Zdrowia 1170/2009. Muszą być oczywiście bezpieczne. Ponadto zioła czy ekstrakty roślinne takie jak żeń-szeń, kurkuma, ashwagandha są oceniane przez GIS oraz EFSA.
Suplementy diety – jak wybrać najlepsze składniki?
W suplementach diety stosowana jest na szeroką skalę tauryna, która musi spełniać określone standardy jakościowe. Jeżeli interesuje Was dobrze przyswajalna tauryna, to sprawdźcie ofertę na stronie: https://fdcm.eu/pl/products/tauryna/. Warto wiedzieć, że ten aminokwas niebiałkowy chroni komórki nerwowe. Ponadto wspomaga pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Jest też stosowany przez osoby aktywne fizycznie, gdyż zmniejsza uczucie zmęczenia i przyspiesza regenerację organizmu. Oczywiście można też sięgnąć po inne składniki typu kreatyna w formie monohydratu. Taki suplement diety jest oczywiście certyfikowany oraz wzbogacony tauryną, co pozwala zwiększyć efektywność treningową. Kolejnym składnikiem suplementów jest koncentrat białek serwatkowych, który ma postać sypkiego proszku. Otrzymywany jest przy zastosowaniu procesu ultrafiltracji przy bardzo niskich temperaturach. Warto jeszcze wiedzieć, że jest on źródłem witamin, wapnia oraz niacyny. Można go stosować w produkcji przetworzonych produktów jako zastępstwo dla białka jaj. Co ciekawe ma zdolność spieniania oraz ubijania się, zatem może być również alternatywą dla bitej śmietany i wykorzystywany do produkcji deserów dietetycznych.
Można również wykorzystać kofeinę bezwodną, która ma wysoką czystość oraz rozpuszczalność. Trzeba jeszcze wiedzieć, że ma krystaliczną formę, co umożliwia wprowadzenie jej do różnych suplementów diety. Ma właściwości stymulujące, przez co może być również wykorzystywana w suplementach diety dla osób budujących masę mięśniową. Na szeroką skalę wykorzystuje się beta alanina, która odpowiada za utrzymywanie funkcji mięśni. Zwiększa zdolność do buforowania tkanek mięśniowych. Dzięki temu ma zastosowanie w odżywkach dla sportowców czy też suplementach diety. Jeżeli poszukujecie czystych składników, które są dobrze przyswajalne, to wejdźcie na stronę: FDCM.eu.