Eurostat podał najnowsze dane o tzw. ubóstwie żywnościowym wśród dzieci. Polska, z wynikiem 11 proc. dzieci niewystarczająco odżywionych, wypadła lepiej niż średnia unijna i lepiej niż wiele znacznie bogatszych krajów, w tym Francja, Włochy i Niemcy.
Od 2008 do 2021 roku średni odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem żywnościowym mieszkających na terenie Unii Europejskiej spadł z niemal 26 proc. do 16 proc. Dysproporcje między krajami także się zmniejszyły.
Natomiast, ogólny odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym w UE spadł z ponad 25 proc. w 2008 r. do 21,7 proc. w 2020 r. – wynika z danych Eurostatu.
Zazwyczaj wskaźniki mierzące ubóstwo żywnościowe koncentrują się na liczbie spożytych kalorii w ciągu doby. Ten problem Europy dotyczy jednak w niewielkim stopniu.
Dlatego wskaźnik przedstawiony w raporcie Analysis of the Child Guarantee National Action Plans (Analiza Krajowych Planów Działań dotyczących Dobrobytu Dzieci) mierzy odsetek dzieci nie mogących pożywić się co drugi dzień pełnowartościowym posiłkiem – czyli takim, który składa się z mięsa, kurczaka, ryb lub wegetariańskiego ekwiwalentu.
Problemy żywieniowe dzieci w Unii Europejskiej
Do krajów z najniższym udziałem procentowym dzieci, które nie mogą prawidłowo się odżywiać zaliczają się Cypr, Irlandia, Holandia, Dania, Finlandia, Portugalia i Szwecja. W tych państwach odsetek nie przekracza 7 proc.
W zestawieniu dotyczącym ubóstwa żywnościowego dzieci Polska znalazła się na jedenastym miejscu wśród wszystkich krajów członkowskich. Według danych w naszym kraju 11,28 proc. dzieci nie ma możliwości zjedzenia pełnowartościowego posiłku raz na dwa dni. To mniej, niż średnia UE, która wyniosła w 2021 roku 16 proc. Najbardziej zbliżony wynik do Polski odnotowała Hiszpania, gdzie żyje 10 proc. dzieci zagrożonych ubóstwem żywieniowym.
Najwyższy odsetek dzieci nie mających możliwości posilenia się zdrową, zbilansowaną dietą występuje w Bułgarii. W tym kraju ponad 45 proc. dzieci nie ma dostępu do pełnowartościowego posiłku co drugi dzień.
W Rumunii, Grecji, na Węgrzech i Słowacji mieszka od 30 do 35 proc. dzieci mający gorszy dostęp do odpowiedniej żywności.
Lepiej jest we Francji, Włoszech i Niemczech, ale te kraje także znalazły się powyżej unijnej średniej. W Niemczech znajduje się ponad 22 proc. dzieci zagrożonych ubóstwem żywnościowym, a we Francji i Włochy jest to poniżej 20 proc. dzieci.
Dane dotyczące wskaźnika są gromadzone w ramach statystyk Unii Europejskiej dotyczących dochodów i warunków życia w celu monitorowania rozwoju ubóstwa i włączenia społecznego w obrębie całej wspólnoty. Gromadzenie danych opiera się na badaniu ankietowym.
Nierówności zaczynają się w dniu urodzenia. Raport OECD dla niedowiarków
To że raz na dwa dni dziecko ma dostęp do pełnowartościowego posiłku nie oznacza jeszcze, że jest lepiej odżywione.
I jeszcze taka ciekawostka, że kurczak to inna kategoria niż mięso 🙂