W 2018 roku wartość światowych obrotów handlowych produktami rolno-spożywczymi wyniosła 3,1 biliona dolarów, co oznacza, że żywność oraz artykuły rolne – produkowane zwykle na obszarach wiejskich – odpowiadały tylko 8 proc. światowych obrotów towarowych – wynika z analizy Polskiego Instytutu Ekonomicznego.
Jak wynika z analizy PIE, publicznego think tanku, największym światowym eksporterem produktów rolno-spożywczych jest obecnie Unia Europejska.
W 2018 roku eksport żywności krajów Unii Europejskiej (zarówno wewnątrz jak i poza UE) osiągnął wartość blisko 580 mld dolarów, co stanowiło 37 proc. światowego eksportu żywności.
Największymi unijnymi dostawcami żywności na światowy rynek były: Niderlandy (101 mld dolarów), Niemcy (88 mld dolarów) oraz Francja (73 mld dolarów).
Spośród krajów pozaunijnych najwyżej na liście eksporterów, z eksportem o wartości 145 mld dolarów, uplasowały się Stany Zjednoczone. Dalsze miejsca zajęły: Brazylia (83 mld dolarów), Chiny (78 mld dolarów), Kanada (52 mld dolarów), Tajlandia (36 mld dolarów) oraz Indie (35 mld dolarów).
Polska – z eksportem o wartości 34,7 mld dolarów – zajęła wysoką, siódmą pozycję w Unii Europejskiej i 13. na świecie.
Jak wskazują analitycy PIE, porównanie wartości bezwzględnych nie odzwierciedla znaczenia sektora rolno-spożywczego dla gospodarki poszczególnych krajów. Lepszy obraz daje porównanie udziałów produktów rolno- spożywczych w eksporcie czy wartość eksportu żywności na jednego mieszkańca.
I tak, największy udział produktów rolno-spożywczych w eksporcie cechował przede wszystkim kraje rozwijające się, w tym zwłaszcza kraje Ameryki Południowej (m.in Paragwaj – 64 proc., Urugwaj – 61 proc., Argentyna – 56 proc., Ekwador – 50,4 proc., Brazylia – 34 proc.) oraz część krajów afrykańskich (Republika Zielonego Przylądka – 84 proc., Etiopia – 75 proc., Kenia – 58 proc., Uganda – 58 proc.). Silnie uzależniona od eksportu żywności była także Nowa Zelandia (62 proc.).
W Unii Europejskiej relatywnie wysoki udział żywności miała w eksporcie Dania (19 proc.) oraz Niderlandy (18 proc.) – kraje o intensywnym rolnictwie. W Polsce udział ten ukształtował się na poziomie 13,3 proc.
Z kolei pod względem wartości eksportu żywności w przeliczeniu na mieszkańca przodowały kraje rozwinięte, m.in. Niderlandy (5880 dolarów na mieszkańca), Nowa Zelandia (5055 dolarów), Belgia (4124 dolarów), Dania (3623 dolarów) oraz Irlandia (3105 dolarów).
W Polsce wartość eksportu żywności na jednego mieszkańca wyniosła 914 dolarów i była niższa niż w Hiszpanii, Francji i Niemczech, ale wyższa niż we Włoszech i Wielkiej Brytanii.
Podobnie jak w przypadku eksportu, Unia Europejska jest również największym światowym importerem produktów rolno-spożywczych.
W 2018 roku kraje unijne zakupiły za granicą produkty rolno-spożywcze o wartości 544,1 mld dolarów, co stanowiło 35 proc. światowego importu żywności.
Największymi unijnymi importerami żywności były: Niemcy (109 mld dolarów), Niderlandy (68 mld dolarów) i Francja (65 mld dolarów). Polska nabyła żywność za 23,4 mld dolarów.
Natomiast spośród krajów pozaunijnych czołowe miejsca w gronie największych importerów zajmowały: USA (162 mld dolarów), Chiny (126 mld dolarów) i Japonia (73 mld dolarów).
W 2018 roku największą nadwyżkę w handlu żywnością zanotowały Brazylia (72 mld dolarów), Niderlandy (34 mld dolarów), Argentyna (29 mld dolarów) i Tajlandia (21 mld dolarów).
Czytaj także: