Koszt programu pilotażowego dotyczącego poprawy jakości posiłków w szpitalach wyniesie od kilkuset milionów złotych do 1 mld zł rocznie. To przy założeniu, że wezmą w nim udział wszystkie placówki.
Tak wynika z oceny skutków regulacji (OSR) do projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach „Dobry posiłek w szpitalu”.
Projekt trafił właśnie do konsultacji i uzgodnień.
Chcesz być na bieżąco? Subskrybuj 300Sekund, nasz codzienny newsletter! Obserwuj nas też w Wiadomościach Google.
– Łączna kwota przeznaczona na program pilotażowy w ujęciu rocznym przy założeniu, że weszłyby do niego wszystkie szpitale, może sięgnąć kilkuset milionów złotych do około 1 mld zł – podano w OSR.
Środki te pochodziłyby z budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia.
Projekt rozporządzenia określa warunki realizacji programu pilotażowego w zakresie poradnictwa dietetycznego oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Czytaj także:
- Kolejna wyborcza obietnica PiS. Tym razem dotyczy sklepowych półek
- Polska wyróżnia się w UE. Pensja minimalna rośnie najszybciej, ale nie jest najwyższa
- Milion bezdomnych w Europie każdej nocy. Polska się broni, choć ma problem z mieszkaniami
- Pracowniku, wracaj do biura. Hybrydowy model pracy to norma, ale firmy wolą, by było jak kiedyś