Według powołanego kilka dni temu Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej wprowadzane od przyszłego tygodnia obostrzenia rządu stanowią poważne zagrożenie dla istnienia wielu lokali i restauracji. Sztab wysłał w tej sprawie petycję do premiera, pisze Dziennik Zachodni.
W związku z nowymi zasadami, wg których gastronomia będzie funkcjonować jedynie w formie zamówień na wynos sztab wystosował do premiera Morawieckiego petycję z listą 3 głównych postulatów:
- Żądamy merytorycznego uzasadnienia ograniczenia swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej wprowadzonego przez Rząd RP.
- Żądamy wprowadzenia stałej i jednolitej stawki VAT – 8 proc. na wszystkie produkty i usługi w gastronomii od dnia 01.11.2020 r.
- Domagamy się „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarczy antykryzysowej dla Turystyki.
Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej zawiązał się 16 października 2020 roku „w celu wypracowania z rządem rozwiązań funkcjonowania branży gastronomicznej w czasie epidemii”.
Po oficjalnym zawiązaniu sztab zapowiedział, że brak reakcji na jego postulaty ze strony rządu skutkował będzie ogólnopolską demonstracją całej branży w Warszawie.
GDDKiA: Epidemia nie spowodowała wstrzymania inwestycji drogowych