Komisja Europejska chce przywrócić przyrodzie należne jej miejsce w życiu Europejczyków poprzez nową strategię obrony bioróżnorodności. Strategia dla rolnictwa ma gwarantować sprawiedliwy, zdrowy i zrównoważony system produkcji żywności.
Dwa projekty KE wzajemnie się łączą. Wytyczają krajom członkowskim ambitne cele reform, zgodne z duchem Europejskiego Zielonego Ładu.
“Kryzys związany z COVID-19 pokazał, jak stajemy się bezbronni wobec coraz większej utraty bioróżnorodności i jak ważny dla naszego społeczeństwa jest dobrze działający system żywnościowy. W obu strategiach na pierwszym miejscu stawia się obywatela, zobowiązując się do zwiększenia ochrony obszarów lądowych i morskich, odbudowy zdegradowanych ekosystemów i zapewnienie UE pozycji międzynarodowego lidera zarówno w dziedzinie ochrony bioróżnorodności, jak i budowania zrównoważonego łańcucha żywnościowego” – głosi oświadczenie Komisji Europejskiej.
Chronić bioróżnorodność
Strategia na rzecz bioróżnorodności ma za zadanie zatrzymać degradującą środowisko naturalne eksploatację mórz, lasów, wód, gleb i wszelkich terenów przyrodniczych.
Ma też przyczynić się do budowania odporności na epidemie w przyszłości. Bedzie również częścią ogólnej strategii UE na rzecz wzrostu gospodarczego.
W jej ramach planowane są następujące działania:
-
- ustanowienie wiążących celów w zakresie odtworzenia zdegradowanych ekosystemów i rzek,
- poprawa stanu siedlisk i gatunków chronionych w UE,
- powrót owadów zapylających na grunty rolne, ograniczenia zanieczyszczeń,
- ekologizacja miast,
- wspierania rolnictwa ekologicznego i innych praktyk rolniczych sprzyjających różnorodności biologicznej,
- poprawa stanu zdrowia lasów europejskich.
Na rzecz bioróżnorodności uruchomione zostaną środki finansowe w wysokości 20 mld euro rocznie – z różnych źródeł, w tym funduszy unijnych, krajowych i prywatnych.
Strategia dla rolnictwa “od pola do stołu”
Częścią wspomnianej strategii dla rolnictwa jest takie przekształcenie europejskiego systemu produkcji i sprzedaży żywności, by najlepiej dostępne były wybory zdrowe. Jednym z elementów strategii jest ulepszenie etykiet. Będą one więc lepiej zaspokajać potrzeby konsumentów w zakresie informacji na temat zdrowej i zrównoważonej żywności.
Działania obejmą przede wszystkim:
- zmniejszenie stosowania pestycydów i ryzyka z tym związanego o 50 proc.,
- zmniejszenie stosowania nawozów o co najmniej 20 proc.,
- zmniejszenie o 50 proc. sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych u zwierząt gospodarskich i w akwakulturze,
- zwiększenie udziału upraw ekologicznych w całkowitej powierzchni użytków rolnych do 25 proc.
Europejscy rolnicy, rybacy i producenci akwakultury otrzymają wsparcie w ramach wspólnej polityki rolnej i wspólnej polityki rybołówstwa. Na ten cel powstaną nowe źródła finansowania i ekoprogramy, które ułatwią stosowanie zrównoważonych praktyk.
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój jako znak rozpoznawczy Europy otworzy nowe możliwości biznesowe. Ma też przyczynić się do dywersyfikacji źródeł dochodów europejskich rolników i rybaków.
Mają one zwiększyć odporność naszych społeczeństw na przyszłe zagrożenia. Wśród nich są pandemie i skutki zmian klimatu, pożary lasów, brak bezpieczeństwa żywnościowego czy ogniska epidemiczne.
Czytaj także;
>>>BNP Paribas: Susza i koronawirus uderzą w rolnictwo i zwiększą ceny żywności