McDonald’s rozpocznie w przyszłym roku testowanie McPlant, własnego bezmięsnego burgera.
Firma podała, że w ramach testów wprowadzi McPlant na „niektóre rynki” w przyszłym roku.
„McPlant jest wykonany wyłącznie dla McDonald’s, przez McDonald’s”, powiedział Ian Borden z McDonald’s na spotkaniu z inwestorami. „W przyszłości, McPlant może posłużyć do produkcji hamburgerów, substytutów kurczaka czy kanapek”
Wiadomość ta spowodowała, że akcje firmy Beyond Meat, która produkuje roślinne burgery o smaku i konsystencji łudząco przypominające prawdziwe mięso, spadły o 5 proc. zanim ich notowania zostały wstrzymane ze względu na wysoką zmienność.
Beyond Meat współpracował z McDonald’s na niektórych rynkach i spodziewał się szerokiego porozumienia partnerskiego w USA.
Beyond Meat stosuje białko grochu jako główny składnik swoich produktów, takich jak burgery, boczek, tuńczyk czy też jogurt.
Czytaj też: „Mięso”z warzyw przyciąga duże pieniądze. Beyond Meat z inwestycją na 75 mln dolarów
W 2019 roku Burger King wprowadził na rynek Impossible Whopper’a używając roślinnego burgera od startupu Impossible Foods.
W skład Impossible burgera wchodzą m. in. pszenica, olej kokosowy, białka ziemniaka i hem, czyli związek zawierający żelazo i nadający hemoglobinie czerwony kolor.
Nie wiadomo na razie, jaką recepturę będzie mieć McPlant.