Komisja Europejska (KE) przyjęła nowe strategiczne wytyczne dotyczące bardziej zrównoważonej i konkurencyjnej akwakultury w Unii Europejskiej. Mają zwiększyć konkurencyjność i odporność tego sektora w UE oraz pomóc w realizacji celów środowiskowych i klimatycznych.
Akwakultura to forma gospodarki polegająca na hodowli wybranych organizmów wodnych, głównie zwierząt, w naturalnych lub sztucznych zbiornikach wodnych. Produkty z akwakultury są więc pozyskiwane ze specjalnie przeznaczonych do tego hodowli, zamiast z naturalnych ekosystemów.
Unijne wytyczne zawierają wizję rozwoju tego sektora, spójną z koncepcją Europejskiego Zielonego Ładu. Mają także pomóc realizować strategię „od pola do stołu”, czyli przejście krajów UE na zrównoważony system żywnościowy, zdrowy dla ludzi i mniej szkodliwy dla planety.
Czytaj też: UE będzie zachęcać do ograniczenia spożycia mięsa. Wszystko w ramach walki z rakiem, ale są też inne powody
„Akwakultura odgrywa coraz większą rolę w europejskim systemie żywnościowym. Sektor ten może oferować zdrową żywność o śladzie klimatycznym i środowiskowym co do zasady niższym od śladu lądowych upraw rolnych” – powiedział Virginijus Sinkevičius, unijny komisarz do spraw środowiska, oceanów i rybołówstwa.
Cele wytycznych
Strategia obejmuje zwiększenie jakości unijnej produkcji z akwakultury i oparcie jej na zasadzie zrównoważonego rozwoju. Celem jest także zmniejszenie zależności krajów UE od importu żywności pochodzenia morskiego i stworzenie nowych miejsc pracy.
Cztery główne cele wymienione przez KE to:
- wzmacnianie odporności i konkurencyjności;
- udział w transformacji ekologicznej;
- zapewnianie akceptacji społecznej i informacji dla konsumentów oraz;
- poszerzanie wiedzy i zwiększanie innowacyjności.
Przyjęte wytyczne obejmują rozwiązania dotyczące dostępu do przestrzeni i wody, zdrowia, ekologii, zmian klimatu, dobrostanu zwierząt oraz informacji o akwakulturze.
Dlaczego to ważne?
Sektor produkcji pochodzącej z akwakultury ekologicznej jest stosunkowo nowy, ma on jednak znaczny potencjał wzrostu, wskazuje unijny raport.
Co czwarty produkt pochodzenia morskiego spożywany w Europie pochodzi z akwakultury. Jednak to import zaspokaja większość spożycia żywności pochodzenia morskiego w UE (produkty z importu stanowią około 60 proc. całkowitej podaży).
Produkcja pochodząca z akwakultury w UE wzrosła od 2007 roku jedynie o 6 procent i w 2018 roku wyniosła mniej niż zaledwie 2 procent światowej produkcji.
Obecnie unijna akwakultura zaspokaja tylko 10 procent unijnego spożycia żywności pochodzenia morskiego. Przyjęcie wytycznych ma dać realne środki wsparcia rozwoju tego sektora.
Dalsze kroki
W przeciwieństwie do rybołówstwa, akwakultura nie jest obszarem należącym do wyłącznych kompetencji UE. Ale ze względu na wagę akwakultury dla bezpieczeństwa żywnościowego w Europie, zrównoważonego wzrostu gospodarczego oraz zatrudnienia, uznano że potrzebny jest system, który będzie koordynował polityki krajów członkowskich w tym zakresie.
Czytaj też: Polska Akademia Nauk: W dobie zmian klimatu i degradacji środowiska musimy zmienić postrzeganie wody i gospodarki wodnej
Wytyczne to narzędzie prawne Unii, którego celem jest harmonizowanie polityk krajów członkowskich. Nie musi to oznaczać, że polityki te będą takie same w każdym z nich. Państwa powinny brać wytyczne pod uwagę przy kształtowaniu prawa, ale mogą je dostosować do lokalnych uwarunkowań.
Są także zachętą do przeznaczenia na rozwój akwakultury środków z przyszłego Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury (EFMRA) i innych funduszy UE.
Strategia jest skierowana do KE, państw członkowskich i innych zainteresowanych stron.
„Drastyczny spadek bioróżnorodności” w UE. Tracimy ważne dla podtrzymania naszego życia systemy