Polacy kochają mięso. Co trzeci z nas je mięso codziennie. Eksperci zalecają ograniczenie jego spożycia co najmniej o połowę. I nie chodzi tylko o względy zdrowotne.
To tylko niektóre z wniosków z raportu „Talerz Przyszłości”. Przygotowali go eksperci nowo utworzonego Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy Żywność dla Przyszłości.
Co Polacy mają na talerzu?
Wyniki badań wskazują, że głównymi motywacjami do zmian w nawykach żywieniowych dorosłych są chęć zdrowszego i bardziej wartościowego odżywiania (56 proc.) oraz uwarunkowania ekonomiczne (45 proc.). W mniejszym stopniu wpływ miała troska o środowisko (22 proc.)
Czytaj także: Najgorsze lato w historii: rekordowe upały, susza i pożary. Oto mapa zmian klimatu w Europie
Tymczasem rolnictwo jest znaczącym emitentem gazów cieplarnianych. A cały łańcuch żywnościowy odpowiada za około 25 proc. światowych emisji, zaznaczył.
Na potrzeby raportu porównano zwyczaje żywieniowe Polaków z zaleceniami dietetyków i tak zwaną dietą planetarną. Badanie pokazało, że jedna trzecia z nas je mięso codziennie, a kolejna jedna trzecia – kilka razy w tygodniu. Jemy natomiast zdecydowanie za mało warzyw, w tym roślin strączkowych, i owoców.
Polecamy: Walka o klimat zaczyna się od talerza. Aż 13% emisji CO2 to produkcja mięsa
Te nawyki przekładają się na występowanie szeregu chorób związanych z dietą. Aż dwie trzecie mężczyzn i polowa kobiet cierpi na otyłość.
Dieta dla planety
Tak zwana dieta planetarna zakłada zmniejszenie o połowę spożycia czerwonego mięsa i cukru oraz podwojenie spożycia owoców, warzyw i nasion roślin strączkowych.
– Biorąc pod uwagę dostępność produktów i potrzeby lokalnych społeczności, dieta planetarna może być z powodzeniem stosowana w Polsce. Zakłada ona, że białko powinno się wywodzić w większości z produktów pochodzenia roślinnego – czytamy w raporcie.
Interesuje cię energetyka i ochrona klimatu? Zapisz się na 300Klimat, nasz cotygodniowy newsletter
Zgodnie z zaleceniami tej diety, orzechy powinny być spożywane w ilości co najmniej 50 g (0–75). Proponuje się stosunkowo niewielkie ilości mięsa tygodniowo, tj. około 200 g mięsa drobiowego i 100 g czerwonego. Powinno się za to jeść co najmniej pięć porcji sezonowych owoców i warzyw dziennie (500 g) z wyłączeniem ziemniaków: 200 g owoców i 300 g warzyw.
Ważna jest edukacja
Przekonanie Polaków do takich zmian może jednak stanowić wyzwanie.
– Musimy powoli, stopniowo wprowadzać zmiany. Nie możemy zakazywać i nakazywać. Musimy edukować – mówiła współautorka raportu prof. Ewelina Hallman.
Zaznaczyła też, że powinniśmy nauczyć się w większym stopniu wykorzystywać resztki jedzenia.
Polecamy też:
- Ceny żywności na świecie spadają. Nie wszyscy mają jednak powody do radości
- Coraz więcej eko żywności w Polsce. Ale wciąż wydajemy na nią 10 razy mniej niż reszta UE
- Tak szkodzi zanieczyszczenie żywności. Lista chorób robi wrażenie
- Jak zmniejszyć marnotrawstwo żywności. Technologia może w tym pomóc