Ceny żywności na świecie spadają. Indeks FAO obniżył się do poziomu najniższego od lipca 2021 roku. Ale eksperci przestrzegają przed nadmiernym optymizmem.
Spadki dotyczą zbóż, olejów roślinnych i pszenicy. Światowy indeks cen żywności spadł w marcu po raz dwunasty z rzędu i jest teraz o 20,5 proc. niższy od rekordowego szczytu osiągniętego rok temu po inwazji Rosji na Ukrainę.
Marcowy odczyt jest najniższy od lipca 2021 roku, podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO.
Ceny globalne niższe, krajowe nadal rosną
Przyczynami takiego stanu rzeczy są duże zapasy, ograniczony popyt na import i przedłużenie umowy umożliwiającej bezpieczny eksport ukraińskiego zboża przez Morze Czarne.
Eksperci z FAO, których cytuje Reuters, zwracają uwagę na to, że spadek indeksu odzwierciedla niższe ceny zbóż, olejów roślinnych i produktów mlecznych, które zrównoważyły wzrosty cen cukru i mięsa.
Zobacz też: Coraz więcej eko żywności w Polsce. Ale wciąż wydajemy na nią 10 razy mniej niż reszta UE
– Podczas gdy ceny spadły na poziomie globalnym, nadal są one bardzo wysokie i nadal rosną na (lokalnych) rynkach krajowych, stawiając dodatkowe wyzwania dla bezpieczeństwa żywnościowego – zaznacza Maximo Torero, główny ekonomista FAO.
– To dotyczy zwłaszcza krajów rozwijających się, które są netto importerami żywności, a sytuacja pogarsza się wraz z osłabieniem ich walut wobec dolara amerykańskiego lub euro i narastającym obciążeniem długu – dodał.
Indeks cen zbóż FAO spadł w marcu o 5,6 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem, przy czym pszenica odnotowała spadek o 7,1 proc., kukurydza o 4,6 proc. a ryż o 3,2 proc. Oleje roślinne spadły o 3,0 proc., czyli o 47,7 proc. w porównaniu z poziomem osiągniętym w marcu 2022 roku. Indeks produktów mlecznych zmniejszył się o 0,8 proc. Natomiast cukier wzrósł o 1,5 proc. do najwyższego poziomu od października 2016 roku – wszystko z powodu obaw o malejące perspektywy produkcji w Indiach, Tajlandii i Chinach. Natomiast indeks cen mięsa wzrósł o 0,8 proc.
Światowa produkcja zbóż wyższa niż zakładano
Jak pisze Reuters, FAO podniosła swoje prognozy dotyczące światowej produkcji pszenicy w 2023 roku, która teraz jest szacowana na 786 milionów ton. To oznacza o 1,3 proc. mniej w porównaniu z poziomem z 2022 roku. Jednocześnie mamy do czynienia z drugim największym wynikiem w historii.
Chcesz być na bieżąco? Subskrybuj 300Sekund, nasz codzienny newsletter!
– Oczekuje się rekordowo dużej powierzchni zasiewów w Azji, podczas gdy suche warunki wpływają na Afrykę Północną i południową Europę – przekazała FAO.
Zapasy zbożowe na świecie na koniec sezonu 2022/2023 powinny zmniejszyć się o 0,3 proc. w stosunku do poziomu otwarcia, do 850 milionów ton.
Polecamy:
- Muller: w kwietniu rząd zdecyduje o zerowym podatku VAT na żywność
- Jak zmniejszyć marnotrawstwo żywności. Technologia może w tym pomóc
- Warzywa na kartki w Wielkiej Brytanii. Niedobory żywności kraj „sprowadził na siebie sam”
- Jak kupować jedzenie, żeby zaoszczędzić? Marnowanie żywności to wyrzucanie pieniędzy