Ceny skupu podstawowych produktów rolnych wzrosły o 31,2 proc. rok do roku oraz spadły o 1,4 proc. miesiąc do miesiąca w lutym br., podał Główny Urząd Statystyczny (GUS).
– Ceny skupu podstawowych produktów rolnych spadły w lutym 2023 r. w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 1,4 proc.), natomiast w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku wzrosły (o 31,2 proc.) – czytamy w komunikacie.
Zobacz też: Coraz więcej eko żywności w Polsce. Ale wciąż wydajemy na nią 10 razy mniej niż reszta UE
W lutym 2023 r. w stosunku do stycznia 2023 r. spadły ceny pszenicy, żyta i mleka.
Co podrożało?
W skali roku najbardziej wzrosły ceny żywca wieprzowego, drobiu i mleka.
– W lutym 2023 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem zarówno w skupie, jak i na targowiskach spadły ceny większości produktów rolnych. Wyższe były ceny żywca rzeźnego w skupie oraz ziemniaków na obu rynkach – czytamy dalej.
Chcesz być na bieżąco? Subskrybuj 300Sekund, nasz codzienny newsletter!
W stosunku do analogicznego miesiąca poprzedniego roku w lutym 2023 r. zanotowano wzrost cen skupu oraz cen na targowiskach wszystkich produktów rolnych z wyjątkiem żyta w skupie. Najbardziej podrożały żywiec wieprzowy w skupie oraz żywiec wołowy na targowiskach, podał także GUS.
Polecamy również:
- Muller: w kwietniu rząd zdecyduje o zerowym podatku VAT na żywność
- Jak zmniejszyć marnotrawstwo żywności. Technologia może w tym pomóc
- Warzywa na kartki w Wielkiej Brytanii. Niedobory żywności kraj „sprowadził na siebie sam”
- Jak kupować jedzenie, żeby zaoszczędzić? Marnowanie żywności to wyrzucanie pieniędzy